jennilund.blogg.se

En blogg som kommer handla om allt som mitt liv innebär men kommer även varieras med en del texter, dikter och bilder.

Äntligen sömn

Publicerad 2014-02-27 23:43:49 i Allmänt,

Sömn är något jag måste börjar prioritera mer, jag älskar att sova, somnar alltid på tågen hem från skolan och sånt men helt ärligt - hur bra sömn är det? 

Nu är det dags för mig att börja prioritera sömnen så att jag faktiskt kan genomföra allt jag vill med träning, jobb och kompisar. Arbetet i skolan är inskickat, det blev vad det blev.. Har ju helt klart skrivit bättre saker i mitt liv men jag orkade inte grubbla mer på det när jag äntligen fått ner det till rätt sidantal. 

Klockan står på 07.03 imorgon för en promenix och sen lite jobb hos mor innan festligheter resten av helgen. Godnatt! 

Otur på otur på otur

Publicerad 2014-02-27 15:15:08 i Allmänt,

Helt seriöst vad händer med mitt liv? Allt går åt helskotta just nu!! 

Förra veckan råkade jag tanka syrrans dieselbil med bensin, började denna veckan med vad jag tror är en inflammation i axeln och sen extremt seghet i kroppen så ingen energi till träning och har ju alltså vila resten av veckan helt mot min vilja och NU sist av allt så ser mitt vardagsrumsgolv ut såhär: 
Märkte för någon vecka sen att golvet pappa lagt började resa sig på två ställen, pappa trodde bara det var att golvet inte kunde andas och alltså behövde skära av en bit där det trycker mot väggen MEN vi lyfte på det idag och det gamla golvet är helt mögligt på en bit som är typ 1,5 meter lång och 0,4 meter brett.. Där har troligtvis varit en läcka i något rör under golvet.. Helt perfekt ju! Precis vad jag behövde.. Nej usch på detta! 

Marsmånad ska bli bra, det ska bli min månad, jag ska få kontroll över livet och allt från och med måndag, då börjar ändå praktiken så det blir bra möjlighet att börja om. 

Angående träning och mat

Publicerad 2014-02-26 22:16:06 i Träning,

Som jag skrev innan idag så skulle det komma upp ett inlägg kring vad jag tänker med träning och mat, vad jag gör kring träning och mat samt vad mina mål är med allting. Jag varnar redan här för att det kan bli ett halvflummigt inlägg då detta är ett väldigt brett ämne. Detta inlägg är dock bara en summering över vad som hänt under senaste månaderna och vad mitt tänk är idag för jag är inte helt hundra på vad det egentligen är jag vill. 
 
 
Om vi börjar med träning
Min absolut största, bästa och mest motiverande anledning till att jag tränar är för att jag älskar det och jag behöver det. Jag har sedan jag var 6-7 år alltid simmat, jag har simmat mycket och länge. Höll på med simningen fram tills jag började trean i gymnasiet och de sista åren var det träning på en elitsatsningsnivå. Anledningen till att jag slutade var främst att jag fick problem med ryggen, problem som jag har kvar än idag från och till och som troligtvis beror på att min ena höftkula sitter högre upp än den andra. Men pga allt det så tappade jag ju motivationen till sporten också  vilket bidrog till att jag slutade. Men jag har alltid hållit mig kvar i sporten, har gått en hel del utbildningar och söker alltid efter nya kurser att gå för att kunna utveckla mig mer som tränare. Idag är jag tränar mellan 2-4 pass i veckan samt tävlingar rätt många helger. 
 
Ett och ett halvt år efter jag slutat helt och hållet med simningen kände jag att det var dags att börja röra på kroppen igen, min rygg mådde inte bra av att inte göra någonting heller så jag och en kompis köpte kort på Friskis och Svettis här i Ystad. Detta är nu ett år sen och träningen har utvecklats med enorma steg sen dess. Jag hade perioder i höstas när jag var mycket sjuk, något jag jobbar starkt för att undvika nu för man förlorar alldeles för mycket på att vara förkyld titt som tätt. 
Att träna i grupp med andra personer har aldrig varit min grej men jag fastnade väldigt snabbt för styrketräningen och har under detta årets två månader tränat detta 4-6 gånger i veckan. Under detta året har jag också börjat sätta ihop pass på en app i mobilen som jag skrivit om tidigare, jag har inte pengarna till att ha en coach som hjälper mig utan ser detta som en möjlighet att testa mig fram och lära känna min kropp. Jag testar nya övningar och ser vilka som fungerar för mig och vilka jag trivs med samt ger resultat.
Vad är det då för resultat jag vill nå? Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte det riktigt själv. Jag har inget speciellt mål med vikt, jag har inget speciellt mål i hur många reps jag ska klara med en specifik vikt på en viss övning, jag har ingen tävling som jag vill delta i utan detta gör jag enbart för min egen skull. Jag tävlar endast mot mig själv. Jag tar bilder som jag jämför och ser om det sker något, självklart väger jag mig också men jag får inte panik längre om vågen visar en högre siffra än innan - med den styrketräningen jag kör så vore det konstigt annars. Förra året hade jag perioder när det handlade om vikten men när det nya året kom valde jag att gå in med nya tankar och verkligen göra det för att det är något jag mår bra av, som jag tycker är kul och som jag behöver. 
Jag behöver det inte enbart för att jag tycker det är kul att se resultat och känna resultat utan en del pass behöver jag konditionen som gör att jag ser ut som ovan. Jag behöver det för att få ur mig mina känslor, gymmet tycker jag är perfekt för att jobba av ens aggressioner eller andra känslor man har. Både genom att lyfta tungt som fan vissa pass men även genom att vissa pass köra 15-30 min riktigt kondition så man flåsar rejält. 
Utöver gymmet så försöker jag gå ut och gå så ofta jag bara kan. Det är helt klart en av de bästa sakerna jag vet. Att vara ute helt själv, i sina egna tankar och bara släppa allt runtom. Ha musiken i öronen eller en podcast så man tänker på annat. Utnyttjar även dessa tillfällen att ringas med nära vänner som befinner sig långt bort. Att vara ute i friska luften är en stor del till att vi människor ska må bra och jag har hittat mitt sätt att komma ut samtidigt som jag älskar det oavsett vilken temperatur termometern visar. 
 
Huvudsaken är att jag tränar för att jag älskar det, för att jag mår bra av det och för att jag vill tycka om mig själv när jag ser mig i spegeln och träningen hjälper mig inte bra fysiskt utan även psykiskt på det planet. 
 
 
Över till maten
Under tiden som jag simmade funderade jag aldrig på vad jag stoppade i mig för mat men allt med åren som gått har jag funderat mer och mer. Detta är inget jag är stolt över men jag hade till och med en period förra våren, när allt kändes jobbigt och tungt och jag visste inte vad jag skulle göra i livet, när jag började räkna mina kalorier som jag stoppade i mig. Inte i syfte att få i mig tillräckligt utan i syfte att veta att jag fick i mig mindre än vad jag gjorde av med. Detta är ju vad som är en del av en deff idag och att deffa har jag inget emot, då har man ett slutdatum och man vet varför man gör det men att göra det till sin vardag att se till att man får i sig mer än man gör av med är inget bra.
 
En sak som har varit väldigt skön sen jag flyttade hemifrån är att jag bestämmer över min mat själv. Jag lagar den själv, jag köper den själv och jag planerar den själv. Maträtten under kan vara en vanlig maträtt under det som senaste månaderna har varit en bulkperiod.  
Nu kanske ni undrar vad jag menar med att jag haft bulkperiod, jag var ju emot deff? Men såhär är det:
Under de månader som varit av detta året har jag försökt hitta en balans i att äta nyttiga måltider som jag tycker om för att kunna känna att min styrketräning ger resultat. Jag har lärt mig tänka: jag tränar för att kunna äta. Detta står jag fast vid fullt ut MEN även jag vill se resultat med min träning annars mår jag inte bra av att fortsätta äta i slutändan. Jag har kört bulk med mycket mat, nyttig mat, mycket protein och en hel del kolhydrater för att kunna bygga muskler. Detta bidrar självklart till att det läggs på fett på kroppen också, annat vore konstigt. Anledningen till att jag kört bulk just nu är att jag har haft en sån galen motivation till att träna så då ville jag passa på att se om allt snacka om bulk och deff fungerar även på mig. Detta har nu varit såhär i två månader alltså och jag älskar min mat, jag kan självklart göra denna ännu bättre men jag håller på att lära mig. När vi nu går in i mars månad så går jag även in i en månad full med praktik, vilket betyder att jag inte har så mycket tid över till träningen. Därför ska jag under mars månad även testa på att deffa, får se hur detta går och efter månaden kunna analysera det och göra ändringar fram till sommaren. Min tanke är att jag ska köra på ett rullande schema med träningen och kosten 2 eller 3 månader vanligt, 2 månader bulk och 1 eller 2 månader deff. Jag håller fortfarande på att sätta in mig i allting och lära mig så därför är jag inte säker på hur jag vill göra. Men en sak som är extra kul och en stor anledning till att jag gör det utan en coach är att jag vill lära mig själv, jag vill lära mig hur min kropp fungerar och jag vill se om det ger resultat. 
Något jag fick upp ögonen för förra sommaren var bananpannkakor, det är en stor del av min kost och jag fullkomligt älskar det! Resten av vad jag äter under mina perioder kommer jag inte lägga upp eftersom det inte är något klart än, jag vill testa mig fram och jag vill variera mig så kommer inte göra allt för fasta scheman utan där ska finnas utrymme till att ha kul och festa på helgerna och äta en extra god middag med en vän eller så. 
Ovan ser ni min senaste leverans från MMSports. Detta är nytt för i år också och jag har verkligen försökt begränsa mig till det som jag anser är viktigast plus mest "naturligt" även om jag vet att folk säger att man inte behöver sånt här alls. Men jag vill se resultat nu och jag vill inte bryta ner musklerna de gånger jag har det stressigt och inte hinner göra ett bra återhämtningspass efter gymmet. Därför använder jag mig nu av protienshakes med vassleprotein efter styrketräningen. Vassleproteinet är ett snabbt protein som alltså går ut till musklerna snabbt och förhindrar nedbrytning när hjärta/lunga skricker efter energi. Jag använder mig av BCAA under träningen, alltså aminosyror, för att underhålla musklerna och därmed också underlätta uppbyggnaden samt återhämtningen av musklerna. På kvällarna de dagarna som jag har styrketränat äter jag ofta, inte alltid, proteinpudding av Caseinprotein som är ett långsamt protein och därför underhåller musklerna med protein i flera timmar efter vilket självklart gynnar återhämtningen. Blir det inte casein de kvällarna efter styrketräning så blir det ofta kvarg med någon sorts frukt eller bär. Utöver detta så äter jag även en vitamin- och mineraltablett som heter Daily Care för att på så sätt se till att jag får i mig så mycket sådant som man behöver, detta är mitt sätt att försöka undvika att bli förkyld helt i onödan. Extra för att motverka förkylningar så är det ofta vitlök i maten, citron i vattnet eller teet samt starka kryddor som ska hjälpa mot detta. 
 
Vad ni mer ser på bilden är mitt älskade Celcius som endast används de dagar jag känner att jag behöver extra energi. Jag vill inte börja använda för mycket produkter, vill inte använda PWO och väljer därför istället att dricka en celcius när det behövs då jag tycker det känns bättre eftersom den innehåller mycket vitaminer och mineraler. Dricker sällan mer än två i veckan då jag inte vill bli beroende av att dricka den för att ha energi på gymmet utan den mesta energin måste komma inifrån. 
 
Hur min specifika mat ser ut eller kommer se ut skriver jag inte här, ni kommer få en hel del matbilder och när jag känner mig bekväm och känner att jag hittat rätt så kommer det kanske upp.
 
 
Hoppas inlägget är förståeligt och jag tar tacksamt emot tips!

Ger det ett nytt försök

Publicerad 2014-02-26 11:49:28 i Allmänt,

Som ni säkert har märkt har jag tagit ett uppehåll från bloggen, behövde lite tid att få i ordning allt här hemma i lägenheten samt att hitta tillbaka till mig själv lite grann. Det har hänt en väldig massa under den en och en halv månaden som jag tagit uppehåll och ni kommer få reda på en del småningom. Har känt de senaste två veckorna att det har dragit i fingrarna att få skriva av sig så nu ger jag det ett nytt försök.

Kommer fortfarande bli många inlägg från mobilen för det är lättast med bilder men jag har samlat på mig en del texter som ligger på lager, känslor som behövt gå ur en och då hamnat på datorn.

 

Idag ska jag plugga större delen av dagen, var nere och tränade imorse - den håller jag fortfarande fast mycket i - men senaste passen har varit energilösa så resten av veckan ska kroppen få vila upp sig. Blir en PW ner till mor och pappa senare i eftermiddag för middag och sen tillbaka hem för mer plugg.

Nu direkt ska jag sortera lite bland bilder på datorn och senare idag kommer det upp ett inlägg om hur jag tänker med träning och så just nu, det har blivit en stor del av mitt liv men det är inte mitt liv - där är en skillnad och jag vill dela med mig av hur jag tänker angående min träning, kost och allmänt känslor kring kroppen. Jag försöker fortfarande hitta rätt och därför är det viktigt att fundera över vad det är man faktkiskt gör. 

Bjuder på en bild med ett par av mina nya jeans, alltid velat ha ett par riktigt slitna att ha med ett luftigt linne och bara känna sig lite häftig liksom. Nu har jag det så jag är super nöjd!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela